top of page

ביקשתי ואישרו


אני מלווה ומייעצת למאות מורים ובתי ספר ברחבי הארץ ומסקנה אחת עולה בבירור: לא תמיד זה פשוט לשלב טכנולוגיה בלמידה. וכשמדובר בשילוב טכנולוגיה חדשה ולא כל כך מוכרת כמו הדפסת תלת-ממד, המשימה מורכבת עוד יותר.

המורה המבקש ללמד אחרת, בעזרת מדפסת תלת-ממד או ברוח המייקרים (למי שלא מכיר את המושג אני ממליצה לקרוא את המאמר של רונית הלוי ורואי קידר, כאן), פוגש אתגרים רבים.

אתגר אחד שלעיתים נראה הגדול מכולם הוא ״המערכת״: מייצ״בים, מבחני פיז״ה, בגרויות, חומר שצריך להספיק, חוברות שצריך להשלים.

לפעמים נראה שלחצי ״המערכת״ הם כל כך גדולים שכל מה שנותר זה לרוץ הכי מהר שאפשר בשביל לעמוד במקום. כי, כמו בהליכון בחדר כושר, אם נעצור לרגע או נשנה את צורת הריצה, נעוף אחורה וניפול.

אבל האמת היא שאפשר גם אחרת. אפילו ה״מערכת״ בוחנת ומחפשת דרכים לשנות, כפי שהעידו בכנס FabLearn ד״ר גילמור קשת מאור, מנהלת אגף א׳ מדעים במזכירות הפדגוגית וד״ר אביבה בריינר, מפמ״ר מדע וטכנולוגיה במשרד החינוך.

וגם אם השינוי עוד לא ממש מורגש בשטח, אני כותבת פוסט זה בשביל להראות לכם שאפשר. כן, אפשר גם אחרת.

בפוסט של היום אכיר לכם את יובל שגב, מורה בבית ספר חוף השרון בשפיים, שלא רק שמוכיח שאפשר גם אחרת, הוא גם פיתח אוסף של חומרי למידה להדפסת תלת-ממד ששווה להכיר ולהשתמש בעצמכם.

אז בו נתחיל מהסיפור של יובל.

אבל אל תפספסו את החלק ״לגזור ולשמור״ עם כל החומרים שיובל פיתח, להורדה. שווים!

יובל שגב – נעים להכיר

את יובל שגב פגשתי לראשונה לפני כשנה בבית קפה ביפו.

יובל שגב

התמונה של יובל מתוך עמוד הפייסבוק שלו

סיפור הרקע, אם אני משחזרת אותו נכון, הוא כזה:

בבית הספר היה מרחב למידה ללא שימוש ששימש פעם כמעבדת אלקטרוניקה.

יובל אימץ את המקום, קצת שיפץ, סידר, קבע שלט בכניסה

הנדסייה

והזמין 3 קיטים של מדפסות תלת-ממד להרכבה עצמית, יחד עם התלמידים.

הרעיון היה לפתוח מרחב ללמידה תוך כדי עשייה (מה שנקרא maker space).

באותו הזמן, ליובל היה ניסיון מועט עם מדפסות תלת-ממד אבל הייתה לו סקרנות רבה, תפיסה חינוכית מגובשת ורצון ללמד אחרת.

במפגש שלנו דיברנו על איך מלמדים הדפסת תלת-ממד, איך משלבים את המדפסת ככלי ללמידה בפרויקטים בו התלמידים לומדים נושאים שונים תוך כדי עשייה ופחות או יותר בנינו תוכנית לימודים שנתית.

יובל יצא לדרך מצויד במדפסות תלת-ממד להרכבה יחד עם התלמידים, ציוד נגרות ואלקטרוניקה, מקום, רעיונות, טיפים, ובעיקר הרבה מאוד ברק בעיניים, יוזמה ותושייה.

״ביקשתי ואישרו״

הדברים שיובל עושה מאז הם מעוררי השראה: פרויקטים שהוא בונה עם התלמידים , חומרים שהוא מפתח ומפרסם ביו-טיוב ובאתר שלו, המגמה החדשה שהוא הקים בבית הספר.

מבחוץ נראה שיובל הוא מהפכן, שובר מוסכמות ולא נותן למציאות, מגבלות תקציביות או תוכניות לימודים מוכתבות לעצור אותו. אבל כששאלתי אותו איך הוא עושה את זה הוא ענה בפשטות ״ביקשתי ואישרו״. כזה פשוט.

Paulo Blikstein Quote

מה שאני הכי אוהבת בעבודה של יובל (ושל הרבה מורים אחרים אותם אני פוגשת) זה שהוא לוקח רעיונות מפה ומשם, מתאים אותם לחוויית הלמידה שהוא רוצה ליצור בשביל התלמידים שלו והופך אותם לשלו. ואם זה לא מספיק, אחר כך, בצניעות ובשקט שלו, הוא חולק אותם עם העולם.

וכמו שפאולו בליקשטיין כתב ב “Meaningful Making: Projects and Inspirations for Fab Labs + Makerspaces” (אגב, ספר שווה קריאה):

"אולי, בסופו של דבר, המהפכה לא תחול בן לילה, אלא בית ספר אחד בכל פעם. אבל עד אז, התפקיד שלנו הוא לבנות מודלים אלה, לספר את סיפוריהם, לחקור, לתעד את העבודה ולספר לכל העולם על דברים מדהימים שהתלמידים יכולים לעשות כאשר נותנים להם לבנות, לחשוב וליצור."

לגזור ולשמור - חומרים שימושיים ללימוד טינקרקד

אז הינה לפניכם מקצת החומרים של יובל.

הערה: אם אתם לא יודעים מה זה טינקרקד או עדיין לא עבדתם עם התוכנה, זו הזדמנות מצויינת להיכרות. טינקרקד היא תוכנה מאוד ידידותית לעיצוב בתלת מימד.

מוזמנים להוריד את המדריך שכתבתי בעברית, ממש כאן: